Bitcoinbilen får festivalpremiere i Nordkapp

I ei naturskjønn, nordnorsk kystbygd er livet til den moralsk utfordrete bonden Gloria på kollisjonskurs med de spinnville planene til Rita, en 18-årig kryptoinvestor fra Bodø.

Glorias lillebror Lukas kommer hjem på sommerferie fra studiene, og finner sjokkert ut at styrtrike Rita, i samarbeid med den opportunistiske ordføreren, har plassert et gedigent, gullbelagt datasenter som skal utvinne bitcoin midt oppå kirkegården, hvor søsknenes mor og far er begravet. Så hvor har de flyttet graven til Lukas og Glorias foreldre, og resten av bygdas slektstre? Og vent – har ikke folk protestert? Kan det ha sammenheng med de to nabokonenes nye fete gullsmykker og designerbriller? Det viser seg at Gloria og resten av den lille bygda har blitt stilt overfor et moralsk dilemma, og de har gjort et, vel, litt tvilsomt valg.

Bitcoinbilen plasserer bygde-Norge i et sentrum av investeringskapital, grønn energi og søte små geiter, i denne komiske, vakre og originale sjangermiksen av en film. 

 

Et nordnorsk samfunn i sentrum 

Bitcoinbilen plasserer seg midt i det dagsaktuelle, med en blomstrende datasenterindustri som forsøker å sette opp kryptogruver, Facebook-servere og TikTok-bygninger på hvert et nordnorsk nes, tilkoblet det grønne, regionale strømnettet.

- I undersøkelsene til filmens manus, ble jeg fascinert hvor mye kryptovaluta som utvinnes i Nord-Norge, også i privat regi. I potetkjellere på Helgeland og trappeoppganger i Kirkenes er det 26 varmegrader året rundt på grunn av datamaskiner som står og jobber med såkalte blokkjeder mens de fyrer for kråka. I tillegg kommer de store aktørene, som for eksempel Nordland data og Stokmarknes datasenter. I sum står kryptoutvinning for flere prosent av landsdelens strømforbruk, helt uregulert.

Filmen beskriver et nordnorsk samfunn som er i sentrum for det som rører seg i verden. Hvor det snakkes finsk, estisk, norsk, engelsk og latin (!) over en lav sko, hvor mennesker forflytter seg, og tilhørighet og røtter er basert på både følelser og geografi

 

Produksjonsland: Norge
Regi: Trygve Luktvasslimo
Med: Sunniva Birkeland Johansen, Henrik Paus, Zoe Winther-Hansen, Johannes Winther Farstad, Espen Beranek Holm, England Brooks, Irene Ågot Sundsfjord, Marianne Eline Jakobsen
Lengde: 94 min
Aldersgrense: 12 år
Tema: Komedie, musikal, fantasy

 

Se trailer her: https://youtu.be/aDZB54z0kI4

 

Publisert
31. august 2023
Skrevet av
admin